Domowa przyprawa do kurczaka

Domowa przyprawa do kurczaka:

Składniki:

  • 6 łyżek słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku,
  • 2 łyżeczki suszonej cebuli,
  • 2 łyżeczki kurkumy,
  • 1 łyżka wędzonej papryki,
  • 2 łyżeczki soli ziołowej,
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego,
  • 1 łyżka suszonej natki pietruszki.

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki oprócz natki pietruszki przełóż do miseczki dokładnie wymieszaj. Natkę pietruszki skrusz w dłoniach na drobny proszek i dodaj do reszty przypraw, jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Domową przyprawę do kurczaka przechowuj w szczelnie zamkniętym szklanym słoiczku. Tak przygotowana przyprawa świetnie sprawdzi się w daniach z drobiu (kurczaku faszerowanym, roladkach z kurczaka, skrzydełkach w każdej postaci, udkach z kurczaka) i wielu innych daniach. Możesz także dodać swoje ulubione zioła np: cząber, lubczyk, oregano, majeranek, pieprz cayenne.

Domowa chałwa sezamowa

Domowa chałwa sezamowa:

Składniki:

 

Przygotowanie:

Sezam upraż na suchej patelni kilka minut, aż delikatnie zmieni swój kolor. Pamiętaj aby pilnować żeby się nie przypalił, chałwa będzie miała wtedy gorzki smak. Przestudzony sezam, płatki migdałowe zblenduj na gładką masę w blenderze lub w maszynce do mielenia. Do zmielonego sezamu i migdałów dodaj miód i dokładnie połącz wszystkie składniki, dodaj olejek rumowy, wymieszaj. Jeśli masa będzie zbyt sucha dodaj odrobinę miodu, natomiast gdy będzie zbyt lepka zmielonych płatków migdałowych i sezamu. Z przygotowanej masy uformuj dowolny kształt chałwy, owiń papierem spożywczym i włóż do lodówki najlepiej na całą noc.

Chrupiące Domowe musli

Chrupiące Domowe musli

Składniki:

  • 100 g płatków jęczmiennych,
  • 100 g płatków żytnich,
  • 100 g płatków owsianych błyskawicznych,
  • 4 łyżki otrąb pszennych,
  • 3 łyżki siemienia lnianego,
  • 2 łyżki nasion chia,
  • 3 łyżki nasion słonecznika,
  • 2 łyżki pestek dyni,
  • 150 g suszonych owoców możesz pomieszać (żurawiny, rodzynek, daktyli, jagód goji),
  • 100 g dowolnych orzechów,
  • 2 łyżki cynamonu cejlońskiego.

 

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszaj wszystkie rodzaje płatków wraz z otrębami. Piekarnik nastaw na temperaturę 180°C najlepiej z funkcją góra – dół. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia przełóż na nią wymieszane płatki. Piec w piekarniku około 10 minut aby nabrały rumianego koloru od czasu do czasu przemieszaj. Orzechy posiekaj na mniejsze kawałki, przełóż do miski dodaj przestygnięte płatki i resztę składników, dokładnie wymieszaj. Domowe musli najlepiej przechowuj w szczelnie zamkniętym,  szklanym słoiku, w suchym miejscu przez okres około 2 miesięcy. Musli możesz także wzbogacić o kawałki gorzkiej czekolady, wiórki kokosowe, inne suszone owoce, przyprawy; imbir, wanilie. Domowe musli możesz wykorzystać do ciast, ciasteczek, domowych batoników lub jako dodatek do jogurtu na śniadanie jako posypka do deserów w pucharkach.

Roladki z kurczaka faszerowane kaszą gryczaną

Roladki z kurczaka faszerowane kaszą gryczaną:

Składniki na 4 porcje:

 

Przygotowanie:

Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, po ugotowaniu odsącz z nadmiaru wody. Pieczarki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, cebulę pokrój w kostkę. Na patelni podsmaż na niewielkiej ilości oleju cebulę i pieczarki, przypraw ziołami Małgosi i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj. Do przygotowanego farszu dodaj kaszę gryczaną i jeszcze chwilę podsmaż na koniec dodaj posiekany szczypiorek, wymieszaj. Filety przekrój na pojedyncze połówki, dokładnie rozbijaj tłuczkiem przez folię. Każdy delikatnie posmaruj musztardą miodową, posyp pieprzem i przyprawą do kurczaka. Z jednej strony nałóż farsz z kaszy gryczanej zawiń boki i zwijaj do środka w formie roladki.

Tak przygotowane roladki posyp z każdej strony przyprawą do kurczaka i smaż na rozgrzanym oleju kokosowym na rumiany kolor. Dla pewności możesz jeszcze włożyć do piekarnika na 10 – 15 min. Roladki możesz także panierować w jajku i bułce tartej będą wtedy w formie dewolaja. Faszerowane roladki idealnie komponują się z sosem pieczarkowo – śmietanowym z dodatkiem ogórków kiszonych.

Krokiety faszerowane kaszą jaglaną

Krokiety faszerowane kaszą jaglaną:

Składniki na naleśniki:

Składniki na farsz:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej,
  • 300 ml bulionu warzywnego,
  • 2 cebule,
  • 0,5 kg mięsa mielonego,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • pieprz czarny mielony – do smaku,
  • 1 łyżeczka ziół Małgosi,

Dodatkowo:

  • 05 szklanki bułki tartej do panierowania,
  • 1 jajko,
  • olej kokosowy bezzapachowy do smażenia – 4 łyżki.

 

Przygotowanie:

Składniki na naleśniki dokładnie wymieszaj, aby nie było żadnych grudek. Na dużej patelni na oleju kokosowym smaż naleśniki, po usmażeniu odłóż na talerz, przełóż ręcznikiem papierowym aby odsączyć zbędny tłuszcz. Kaszę jaglaną wypłukaj pod bieżącą wodą i zalej bulionem, gotuj na wolnym ogniu około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Cebulę drobno pokrój i podsmaż na patelni z mięsem mielonym, przypraw pieprzem i ziołami Małgosi. Przygotowany farsz przełóż do miski dodaj posiekany szczypiorek, kaszę jaglaną i wymieszaj, sprawdź czy jest odpowiednio przyprawione.

Przygotowane wcześniej naleśniki, posmaruj farszem jaglanym, zamykaj do wewnątrz i zwijaj średniej wielkości krokieciki. Przygotuj bułkę tartą i jajko, obtaczaj najpierw w jajku potem w bułce i smaż na złoty kolor na na rozgrzanym oleju kokosowym. Jeżeli zależy Ci na mniej kalorycznym posiłku to zrezygnuj z panierki, wystarczy, że zwinięte naleśniki oprószysz mąką i podsmażysz na patelni na rumiany kolor i też będą bardzo smaczne. Krokieciki podawaj z ulubioną surówką, polane sosem czosnkowym.

Koktajl bananowo – kakaowy z Błonnikiem Naturalnym

Błonnik ma bardzo korzystny wpływ na nasz organizm, między innymi zmniejsza uczucie głodu co ułatwia odchudzanie. Warto do codziennej diety włączyć produkty zawierające błonnik lub gotową mieszankę Błonnika Naturalnego. Za źródło błonnika uchodzą m. in. owoce i warzywa, kasze, płatki, otręby, żytnie i razowe pieczywo. Z owoców i warzyw oraz produktów zbożowych przygotujesz pyszne błonnikowe koktajle. Możesz bawić się smakiem, mieszać różne produkty i szukać odpowiedniego dla siebie smaku. Poniżej znajdziesz przepis na koktajl bananowo – kakaowy z błonnikiem.

 

Koktajl bananowo – kakaowy z błonnikiem:

Składniki:

 

Przygotowanie:

Banana obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do blendera, dodaj kakao / karob, wodę, syrop klonowy. Wszystkie przygotowane składniki zblenduj na gładki krem, dodaj błonnik i len i jeszcze raz dokładnie zblenduj. Przygotowany koktajl będzie miał konsystencję musu więc możesz go jeść łyżeczką lub dodać więcej wody i wtedy będzie bardziej płynny.

Kakaowy budyń jaglany z owocami

Kakaowy budyń jaglany z owocami:

Składniki:

 

Przygotowanie:

Ugotowaną kaszę jaglaną przełóż do blendera, dodaj mleczko kokosowe, łyżeczkę oliwy z oliwek, dokładnie zmiksuj. Do przygotowanego musu budyniowego dodaj 3 łyżki karobu / kakaa, 2 łyżki syropu daktylowego, 3 krople aromatu rumowego, 1/2 pokrojonego banana, dokładnie zmiksuj. Jeżeli mus będzie mało słodki dodaj jeszcze jedną łyżkę syropu daktylowego. Konsystencja musu powinna być delikatna i gładka bez grudek kaszy jaglanej. Przygotowany mus budyniowy przelej do pucharka. Banana i truskawki pokrój w drobną kostkę. Na wierzchu pucharka ułóż pokrojone owoce i posyp płatkami migdałowymi.

Domowa czekolada z truskawkami liofilizowanymi

Domowa czekolada z truskawkami liofilizowanymi

Składniki:

 

Przygotowanie:

Olej kokosowy rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj kakao, karob i energicznie mieszaj, by nie tworzyły się grudki. Następnie dodaj syrop daktylowy, 2 krople olejku i dalej energicznie mieszaj. Spróbuj czy poziom słodyczy jest odpowiedni. Włóż do lodówki na 15 min i ponownie wymieszaj wszystkie składniki (gdyż olej kokosowy może się oddzielić od kakaa), po ponownym wymieszaniu będzie jednolita masa. Truskawki liofilizowane i żurawinę pokrój nożem na drobne kawałeczki, dodaj je do masy kakaowej i delikatnie wymieszaj (możesz zamiast truskawek i żurawiny dodać wiórki kokosowe lub inne suszone owoce). Gotową masę przełóż do niewielkiej foremki np: pudełko śniadaniowe, wyrównaj powierzchnię, wstaw do lodówki na 4-5 godz. Pokrój na ok. 6 kawałków. Na porcję 1 kawałek. Najlepiej przechowuj w lodówce.

Olej kokosowy nierafinowany virgin jest wyjątkowy w przyrządzaniu domowej czekolady, ponieważ posiada niesamowity smak i zapach. Jeżeli nie lubisz zapachu kokosa lub nie posiadasz takiego w domu olej kokosowy rafinowany bezzapachowy sprawdzi się równie dobrze.

Pyszne batoniki kokosowo – czekoladowe

Kolejny, pyszny przepis z wykorzystaniem oleju kokosowego. Kilka prostych składników i domowe batoniki bez ulepszaczy smaku, konserwantów gotowe. Możesz z powodzeniem podjadać je w domu, w pracy, między posiłkami, także twoje dziecko na pewno się skusi na coś słodkiego. Należy jednak pamiętać aby słodkie przekąski w ciągu całego dnia nie były na pierwszym miejscu. Pamiętaj o pełnowartościowym śniadaniu, posiłkach z udziałem warzyw i owoców, naturalnych sokach.

 

Pyszne batoniki kokosowo – czekoladowe:

Składniki:

 

Przygotowanie:

Olej kokosowy rozpuść w małym garnuszku (odłóż po rozpuszczeniu 5 łyżek do masy kakaowej), dodaj mleczko kokosowe. Następnie syrop klonowy lub miód i wiórki kokosowe, energicznie mieszaj wszystkie składniki. Przygotowanej masy nie gotuj, wymieszaj i zdejmij z ognia. Dodaj 4 krople olejku rumowego i jeszcze raz wymieszaj. Przełóż do formy najlepiej prostokątnej i włóż do lodówki aby masa delikatnie stężała na około 1 godz. Po stężeniu masa będzie delikatna, idealna do pokrojenia w małe batoniki, można też zrobić małe kulki. W osobnym garnuszku przygotuj masę kakaową z oleju kokosowego – 5 łyżek, kakao / karob oraz miodu lub syropu klonowego. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie, najlepiej w kąpieli wodnej, gdyż olej kokosowy szybciej połączy się z karobem / kakaem. Odczekaj około 10 minut i ponownie wymieszaj masę aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Uformowane batoniki obtaczaj w masie kakaowej i wstaw do lodówki.

Naturalne serum do włosów z wykorzystaniem oleju kokosowego

Naturalne serum do włosów z wykorzystaniem oleju kokosowego, które możesz samodzielnie przygotować w domu. Wystarczy, że zaopatrzysz się w olej kokosowy najlepiej nierafinowany virgin czyli tłoczony na zimno, taki proces uzyskiwania oleju pozwala zachować składniki wrażliwe na wysokie temperatury a na tym najbardziej nam zależy.

Jak przygotować ?

Niewielką ilość oleju kokosowego rozgrzej w dłoniach tak aby Ci się rozpuścił, delikatnie wcieraj w lekko zwilżone włosy i pozostaw najlepiej na całą noc. Możesz także nałożyć odżywkę z oleju kokosowego godzinę przed myciem włosów, założyć czepek. Po godzinie, lekko przesuszyć suszarką aby składniki oleju kokosowego szybciej wsiąkły w strukturę włosa.

Jeżeli masz problem z suchą skórą głowy, na której pojawia się łupież wmasuj w nią olej kokosowy. Skóra głowy zostanie delikatnie nawilżona i odżywiona. Pamiętaj aby umyć dokładnie głowę. Najlepiej delikatnym ziołowym szamponem bez alkoholu i parabenów  które wysuszają i uszkadzają strukturę włosa np.: Baikal Herbals szampon odżywczy dla włosów suchych i farbowanych (bez parabenów i SLS). Szampon możesz nabyć w naszym sklepie internetowym z niej niż 12 zł. Następnie nałóż odżywkę na włosy z keratyny np.: Organiczna odżywka do włosów z keratyny i ekstraktem z miodu 300 ml, odczekać kilka minut i ponownie umyj głowę.

Dostosuj olej kokosowy do rodzaju włosów:

Gdy twoje włosy szybko przetłuszczają się olej kokosowy nie jest dobrą odżywką dla twoich włosów, jedynie obciąży je i przyspieszy pracę gruczołów łojowych. Włosy które często się puszą nie lubią oleju kokosowego, gdyż stają się po jego użyciu bardziej suche i ciężkie w ułożeniu. Wcześniej musisz ocenić jaki masz rodzaj włosów i sprawdzić czy olej kokosowy jest odpowiedni właśnie dla Ciebie.